Следвайте Гласове в ТелеграмНеразбираемо е, когато излиза от човек, който е

...
Следвайте Гласове в ТелеграмНеразбираемо е, когато излиза от човек, който е
Коментари Харесай

Тагарев: В момента в България има войски на 7 държави - наши съюзници

Следвайте " Гласове " в Телеграм

" Неразбираемо е, когато излиза от човек, който е с доста висока военна подготовка. На всички е ясно, че Украйна е обект на експанзия, която е непредизвикана с нищо и води до хиляди цивилни жертви и опустошения ". Така министърът на защитата Тодор Тагарев разяснява думите на президента Румен Радев, че " Украйна упорства да води тази война ".

Министърът акцентира, че позицията на България за Украйна не е по-различна от тази на съдружниците ни. " За тези, които си мислят, че надали не някой там е натиснал българската делегация и тя си е трансформирала мнението - отваря се уеб сайтът на държавното управление и там се вижда решението на Министерския съвет, с което се приема националната позиция ", разясни той пред Нова телевизия.

Като " невероятна " Тагарев дефинира ситуацията по време на Срещата на върха на НАТО във Вилнюс. Не по този начин обаче щяло да наподобява в България, където кремълската политика имала сериозен триумф. " Там на всеки 200-300 метра има украински и литовски знамена. България не наподобява по този начин. И това е сериозен триумф на кремълската политика по отношение на страната ни и на пропагандата, която Кремъл води. Тя се поддържа от значими публични групи, партии и в някаква степен от президентската институция ", добави той.

Тагарев изясни и за решението да има войска на НАТО на територията на страната ни. " В България се плануват няколко структури от системата за командване и ръководство. Най-същественото от тях е основаването на многонационален дивизионен щаб за сухопътна дивизия. Това е много съществено изпитание, което би трябвало да създадем в осъществяване на проектите ", уточни той.

" Решение има, откакто Русия нахлу в Украйна. Тези бойни групи, които съществуваха на равнище батальон, да станат бригадни бойни групи. В България много бързо реагирахме. Ние имаме принос от 7 страни - наши съдружници, тук има техни войски и сега. Идеята е тогава, когато е належащо, ние да имаме цялата нужна инфраструктура. Става въпрос за до към 5000 души. Ние не разполагаме с инфраструктура, където да ги поканим, само че може би няма и да се наложи ", добави Тагарев.

Той акцентира, че срещата във Вилнюс е била доказателство, че съдружниците ни са подготвени да отбраняват и България. " Въобще върху Източния фланг на НАТО има доста огромен фокус. Нашите съдружници са подготвени да отбраняват и нас. Да пратят своите войски тук да водят война за нашата сигурност, за нашата територия, за нашия суверенитет ", разясни министърът.

Министърът засегна и плана за общо пазаруване на муниции, към който България се включва след решение на Министерския съвет. " Специално, Европейският съюз пое една самодейност в три посоки. Едното е да се дават оптимално бързо муниции на Украйна, с цел да може тя да води война. Второто е да се координираме дружно, с цел да си закупим муниции, да напълним складовете ", изясни Тагарев.

Той акцентира, че главно става въпрос за 155 мм муниции, които са предпочитани. " Форматът ще е най-малко 8 години. Ние все още не разполагаме с артилерия с този диаметър и ракетни системи за залпов огън, само че планираме да закупим и ще може да купуваме муниции. Идеята е, че при по-големи количества, цената ще падне ", изясни Тагарев.

 

Източници: NOVA, dnes.dir.bg

 

 

 

 

 

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР